Sushi Tarchomin – tam zjesz najlepsze rolki!

W pewnym momencie, co prawdopodobnie zaczęło się jako metoda zachowania ryb w dolinie Mekong w Azji Południowo-Wschodniej, sushi podróżowało do Japonii i przez wieki swojego istnienia osiągnęło tak wysoki poziom ewolucji, że dziś jest to właściwie forma sztuki. W amerykańskim dokumencie Jiro śni o sushi – Jiro mówi: „Najważniejszą częścią tworzenia dobrego sushi jest to: stworzenie związku między ryżem a rybą. Jeśli nie są w pełnej harmonii, sushi nie będzie dobrze smakować. ”

I nie mógł być bardziej dokładny. Popularne sushi Tarchomin w japońskiej kuchni na całym świecie i w Warszawie, współczesne sushi rzadko kiedy wygląda jak oryginalne. Szef kuchni Kamlesh Joshi od ponad dekady pracuje z japońskim jedzeniem i mówi, że kiedy rozpoczął karierę w Warszawie, była to jedyna kuchnia, która go zaskoczyła. „Nie wyobrażałem sobie, że ludzie jedzą surowe ryby” – mówi.

Sztuka jedzenia sushi.
Po raz pierwszy sztuka jedzenia sushi Tarchomin może być nie lada wyzwaniem. Ale sztuczki są dość proste, jeśli nie pozwolisz, aby cała prezentacja dotarła do Ciebie. Sushi na Tarchominie warszawskim podaje się zwykle z trzema przyprawami na boku – sos sojowy, kupa wasabi (sucha zielona pasta) i gari (marynowany imbir). Co ciekawe, poza Japonią trudno jest znaleźć prawdziwe wasabi, które w rzeczywistości są roślinami. Większość restauracji zastępuje go chrzanem, który ma podobną ostrość jak roślina wasabi, musztarda, skrobia i oczywiście zielony barwnik spożywczy. Prawdziwe wasabi jest znacznie ostrzejsze niż jesteśmy przyzwyczajeni.

Kuchnia japońska dodana jest do listy światowego dziedzictwa. Tradycyjnie sushi je się rękami, dlatego też powinieneś umyć ręce przed rozpoczęciem. W przypadku nigiri musisz odwrócić sushi (ryż w górę, ryba w dół), lekko zanurzyć w soi, upewniając się, że nie zanurzysz całości i zjesz. Dla wygody możesz także wymieszać wasabi w soi, a następnie zanurzyć w niej sushi Tarchomin. Zwykle szefowie kuchni smarują trochę wasabi między rybą a ryżem; dodatkowy bit jest podany, jeśli chcesz więcej.

This entry was posted in Bez kategorii. Bookmark the permalink.