Wędzarnie ogrodowe, czy wędzenie na patelni w domu?

Wędzenie to starożytna metoda aromatyzowania, gotowania i konserwowania żywności, która daje bardzo specyficzny – i pyszny – smak nasycony i dębowy. Osiągnięcie tego wymaga kombinacji starannego pozyskiwania, przygotowania i monitorowania. Konsekwentna jakość i bezpiecznie wędzone ryby wymagają kontroli temperatury, wiedzy na temat jakości żywności i najlepszych składników żywności. Ponieważ wędzenie na zimno jest trudne bez specjalistycznego sprzętu jakimi są wędzarnie ogrodowe , zaleca się spróbowanie ryb wędzonych na gorąco w domu przygotowywanych na patelni w woku. Jeśli jednak zechcesz być guru od wędzenia, udaj się do sklepu Grillpal i zamów gotowe wędzarnie ogrodowe, które umieścisz na swoim podwórku.

KROK PO KROKU:
1. Po pierwsze, zaopatrz się w dobrze wysuszone wióry lub drewno, które umieścisz w wędzarni ogrodowej. Wiórki muszą być wolne od zanieczyszczeń olejem. Poszukaj dębu, buku, olchy lub jabłka. Musisz unikać żywicznych drzew, takich jak sosna, bo wędzarnie ogrodowe i wędzone jedzenie nie reagują na nie najlepiej.

2. Następnie wybierz swoją rybę. Do wędzenia w ogrodzie można użyć dowolnej ryby, ale najbardziej odpowiednie są tłuste, takie jak łosoś, pstrąg, makrela i węgorz.

3. Przed wędzeniem i włożeniem mięsa do miejsca jakim są wędzarnie ogrodowe posól rybę w celu nadania jej smaku i zachowania. Na tym etapie możesz dodać inne smaki, takie jak zioła, takie jak koper włoski lub koperek. Możesz także wybrać cukier lub miód.

4. Aby nasycić wędzony smak w pełni ugotowanej (wędzonej na gorąco) ryby, należy podgrzać filet do 75 stopni Celsjusza. Nie jest to trudne i można to zrobić w woku za pomocą wiórów drzewnych.

5. Wyłóż wnętrze woka folią aluminiową i dodaj wióry do drewna, zarówno na dole woka, jak i na górze blachy. Woki często mają małą wkładkę do stelaża, która może stworzyć przestrzeń między wiórami a rybą.

6. Połóż rybę na ruszcie i podgrzej woka na kuchence od spodu, jak zwykle. Czas potrzebny do pełnego ugotowania produktu zależy od wielkości ryby i ilości zastosowanego ciepła. Najbezpieczniejszym sposobem na sprawdzenie tego jest użycie termometru z sondą, aby sprawdzić, czy w filecie rybnym osiąga się 75 stopni Celsjusza. Mały filet z pstrąga może zająć około 50 minut wędzenia. Podawaj, jak wolisz. Na brunch wędzona ryba jest idealna do jajek. Na dania główne idealna jest kupa kremowego zacieru, a na przyjęcia w sushi lub z brązowym chlebem.

This entry was posted in Bez kategorii. Bookmark the permalink.